domov

   domov  

   natisni  

   zemljevid strani  

   e-pošta  

   kolofon
Recepti
Recepti

Pretaknjena govedina

Sestavine za 8-10 oseb:

  • 2 kg govedine (debelo pleče)

  • sol in poper

  • 8 trakov slanine

  • 2 mladi čebuli

  • 2 čebuli, 5 korenčkov

  • nekaj ostrigarjev (sveže gobe)

  • 5 brinovih jagod

  • 10 zrn črnega popra

  • 3 lovorovi listi

  • lističi vejice rožmarina

  • 5 dI goveje juhe

  • 5 dI rdečega vina

  • žlica gorčice

  • 7 dag masla


  • priloga:
  • široki rezanci

  • maslo in peteršilj

  • šopek mladega korenčka


  • Predpriprava:

    Pečico segrejemo na 180°C. Meso začinimo s soljo in poprom. Mlado čebulo operemo, ostali dve čebuli pa olupimo in narežemo na rezine. Gobe operemo in prav tako narežemo na rezine. Korenček operemo in ostrgamo. V možnarju zdrobimo lovorov list spoprovimi zrni in brinovimi jagodami. Začinjeno meso pretaknemo s slanino (odrezke slanine prihranimo za pečenje), tremi korenčki in eno mlado čebulo. Preostala dva korenčka in eno mlado čebulo narežemo na kocke in prihranimo za pripravo omake.

    Priprava:

    V velikem pekaču razpustimo odrezke slanine. Če se izloči premalo maščobe, dodamo še malo olja. Na vroči maščobi hitro popečemo pretaknjeno govedino. Dodamo čebulo, gobe, korenček in mlado čebulo. Pečemo v pečici na spodnjem vodilu približno pol ure. Meso zalijemo z rdečim vinom, dodamo gorčico, rožmarin, preostala dva lovorova lista in zdrobljene začimbe ter postopoma dolivamo govejo juho. Pečenko pečemo v pečici dve uri in pol; meso vmes večkrat obrnemo in prelijemo s sokom, ki se izloča pri pečenju. Pečenko vzamemo iz pekača in na toplem prihranimo. Sok od pečenja pretlačimo skozi gosto cedilo, povremo do ustrezne gostote in omako povežemo s hladnimi maslenimi kosmiči. Pečenko narežemo na rezine in serviramo s pripravljeno omako. Kot prilogo ponudimo kuhan mlad korenček in al dente kuhane rezance, ki smo jih pretresli na maslu in peteršilju.



    vir: Dober tek, št. 3: marec 2005, str 28


    zaposlujemo
    zaposlujemo sklop delo

    Smo družba, ki je z nenehnim vlaganjem v tehnologijo, razvoj in posodobitev proizvodnje, postala največja mesnopredelovalna industrija v Sloveniji. K sodelovanju vabimo vse, ki se želijo pridružiti uspešnemu kolektivu in s svojim znanjem ter delom prispevati k realizaciji zastavljenih ciljev.

    ogled prostih delovnih mest...

    novice
    Ponovno izjemen rezultat izdelkov MDK na sejmu AGRA 2010

    MDK na 77. mednarodnem kmetijskem sejmu v Novem Sadu





    si.Brand *****